S-66-58627: Gus Grissom kuvattuna harjoituksissa Meksikonlahdella 27.11.1966. |
Aiemmin NASA oli kerännyt runsaasti negatiivistä julkisuutta Grissomin kriittisten lausuntojen johdosta. Vuodesta 1966 lähtien hänelle ja perheelleen oli annettu myös tappouhkauksia, joiden väitettiin tulleen suoraan NASAn sisältä. Tammikuussa 1967, tappouhkausten varjossa Grissomin tiedetään sanoneen vaimolleen, "Jos tässä avaruusohjelmassa tapahtuu jokin vakava onnettomuus, se tulee tapahtumaan todennäköisesti minulle." Edellisten syiden johdosta jälkikäteen on asetettu kyseenalaiseksi myös tulipalon syttymiseen johtaneet syyt, ja on väitetty, että kyseessä oli tahallinen teko.
Ennen tulipalon syttymistä astronautit olivat raportoineet pariin otteeseen hapon, ja sitten myös savun hajusta ohjaamossa. Viimeinen ohjaamosta tullut ilmoitus oli tulipalosta. Astronauttien pelastustoimia ei aloitettu välittömästi, vaan pelastushenkilöstöä ei päästetty paikalle noin kahteen tuntiin, ja erään tiedon mukaan ainakin osa astronauteista olisi ollut vielä elossa välittömästi tulipalon jälkeen. Joka tapauksessa, NASA tutki tulipaloa laajasti noin vuoden verran, mutta tutkimustuloksia ei olla julkistettu muutoin kuin kertomalla, että kyseessä oli tuntematon sähkövika. Erään väitteen mukaan mukaan ohjaamossa olevaa yhtä sähkökytkintä olisi viritelty siten, että se aiheutti oikosulun ja kipinän, ja helposti syttyvän materiaalin ja runsaan hapen seurauksena tuli levisi nopeasti ohjaamossa.
Joka tapauksessa, NASA antoi jälkikäteen kyseisen kuolemaan johtaneen Apollo/Saturn 204 -testin nimeksi Apollo 1, kunnioittaakseen turmassa menehtyneitä astronautteja. Sen jälkeiset Apollon testit ja lennot nimettiin juoksevasti. Ensimmäinen miehitetty avaruuslento - harjoituslento tulevaa kuumatkaa varten - toteutui viimein 11. lokakuuta 1968, ja sen nimeksi tuli Apollo 7.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.