keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

What happened to the original Apollo tapes?


Miehitettyjen Apollo -lentojen yhteydessä mm. otettiin tuhansia valokuvia, tallennettiin satoja ääninauhoja, telemetristä dataa sekä astronauttien terveydentilaa seuraavia biolääketieteellisiä mittauksia, sekä yhteensä tuntikaupalla erilaisia videofilmejä. Internetissä liikkuvien tietojen mukaan NASA on hukannut vähintään noin 13.000 Apollo -avaruuslentojen aikana tallennettua erilaista alkuperäistä kelaa tai nauhaa, sisältäen myös ainakin 45 videonauhaa, jotka otettiin kuukävelyiden aikana. Kadoksissa olevien arkistolaatikoiden määrän ilmoitetaan olevan yhteensä noin 2600. Yksistään Apollo 11 -lennon osalta kateissa olisi 698 laatikkoa, jotka sisälsivät esimerkiksi alkuperäisiä, yhden tuuman levyiselle magneettiselle filmille kuvattua videomateriaalia. Edellisestä ainoastaan kaksi laatikkoa kerrotaan olevan tallella. Tarkoittaako tämä siis sitä, että valtaosa (tai määrällisesti lähes kaikki) alkuperäisistä Apollo-tallenteista on kadoksissa? Kyllä, ehdottomasti!

Goddard Space Center
Kerrotaan, että nämä NASAn Apollo-tiedostot olisivat kadonneet kansallisarkistosta niiden Goddard Space Centeriin (GSFC) siirron yhteydessä vuosina 1970 - 1975. Goddard on NASAn ensimmäinen, ja samalla vanhin avaruuskeskus, joka perustettiin 1959 lähelle Washington D.C:tä, Marylandissa. Viimeiset jäljet Apollo-tiedostojen olinpaikasta hävisivät viimeistään vuonna 1984, kun osaa laatikoita ilmeisesti viimeksi Goddardissa siirreltiin.  Edelleen, kerrotaan, että NASA olisi säästösyistä käyttänyt ainakin osan samoista nauhoista uudelleen muissa avaruusohjelmissa, eli Apollo-nauhojen päälle olisi tallennettu jotain muuta. Jos nämä tiedot - edes osittain - pitävät paikkaansa, kuten on syytä olettaa, kyse on varsin uskomattomasta sekoilusta ja huolimattomuudesta, vähintäänkin. Voidaankin perustellusti kysyä oliko tämä toiminta tahallista vai tahatonta? 

Nimittäin jos kyse on tahallisesta toiminnasta alkuperäisen Apollo-dokumenttien piilottamisen osalta, on syytä nostaa esille kysymys, miksi näin olisi toimittu? Olisiko näiden nauhojen tarkempi analyysi  vaarantanut sen, että kyseisestä materiaalista olisi käynyt ilmi nykytekniikalla jotain sellaista, mitä NASA ja CIA eivät olisi missään tapauksessa halunneet tuoda julki? Esimerkiksi nykyaikaisilla videoiden editointiohjelmilla kun on mahdollisuus tarkastella, suurentaa ja analysoida jokaista yksittäistä kuvaa filmissä. Erään vallitsevan teorian mukaan videon yksityiskohdissa, esimerkiksi taustoista olisi ilmennyt selkeästi joko se, että videot oli joltain osin lavastettuja, tai mikäli ne olivat tosiaan Kuussa kuvattuja, kuten luonnollisesti tulisi pitää lähtökohtana, että niiden taustalla näkyi jotain mitä siellä ei kuuluisi olla, kuten merkkejä vieraasta siviilisaatiosta. Vai oliko kyse esimerkiksi siitä, että filmit olisi yksinkertaisesti anastettu siirtojen yhteydessä ja myyty hyvään hintaan jollekin eksentriselle keräilijälle?


Mikäli tiedot kadonneen materiaalin määrästä pitävät - edes osittain - paikkaansa, kuten itse pidän melko varmana, niin se tarkoittaa sitä, että nykyään vain suhteellisen pieni osa Apollo-videofilmeistä on edelleen tallella. Osa siitä on nähtävillä esimerkiksi YouTuben kautta, tosin kyseiset videopätkät omaavat monesti kohtuullisen heikkotasoisen resoluution. Videofilmien osalta niiden nykypäivänä tehtävät analyysit perustuvat määrällisesti ja laadullisesti siis vain pieneen osaan siitä mitä aikoinaan 70-luvun alussa alunperin oli filmattu. Sittemmin on löytynyt esimerkiksi aikaisempaa parempitasoisia Apollo 11 -videomateriaalia ensimmäisestä kuukävelystä, ainakin Australiasta, ja tätä materiaalia NASA oli julkaissut vuonna 2009 juhlistaakseen sitä, että oli kulunut 40 vuotta ihmisen ensi vierailusta Kuuhun. Ymmärtääkseni kyse on kuitenkin käytännössä samasta filmistä mikä näytettiin jo televisiossa heinäkuussa 1969 ympäri maailmaa. Alkkuperäiset nauhat ovat kuitenkin edelleen valitettavasti kadoksissa.




 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.