tiistai 6. maaliskuuta 2012

Apollo 15 photo anomalies


Tarkastellaanpa seuraavaksi muutamaa mielenkiintoista esimerkkiä NASAn julkaisemista valokuvista neljänneltä miehitetyltä kuu-lennolta (Apollo 15). Tähän lentoon liittyvät kuukävelyt (EVA - Extra Vehicle Activity) kerrotaan tapahtuneen ajalla 31.7 - 2.8.1971, jonka aikana astronautit ottivat myös suuren määrän valokuvia Kuun pinnalta.Merkkejä studiovaloista: NASAn mukaan Kuussa ei ollut mukana erillisiä valonlähteitä. Käytännössä ainoa valonlähden Kuun pinnalla oli siis Auringon valo. NASAn alkuperäisestä kuvasta AS15-89-12015 on liikkeellä kaksi erilaista versiota. Alkuperäinen, sekä uudelleen julkaistu versio. Myöhemmin uudelleen NASAn julkaisemassa  versiossa on kuvan yläosa rajattu jostain syystä pois, ja vaikuttaisi lisäksi siltä, että valoa oli pehmennetty vastaamaan enemmän Auringon luonnollista valoa. Harvinaisemmassa, alkuperäisessä versiossa kuvan rajausta ei ole vielä tehty tehty. Tarkastelemme luonnollisesti lähemmin alkuperäistä versiota.


Osasuurennos kuvasta AS 15-89-12015.Itsekseen ilmestyvä kraatteri: Samasta kohdasta on kuvattu kaksi toisistaan poikeavaa maisemaa. Toisessa NASAn julkaisemassa kuvassa (AS15-8511454) on taaempana yksi pieni kraatteri, ja toisessa, samassa kohtaa kuvatussa maisemassa (AS15-85-11428) on puolestaan kaksi kraatteria. Kuvien yksityiskohtia vertailemalla on helppoa todeta, että kyse on tosiaan samasta kohdasta. Miten ylimääräinen kraatteri Kuun maisemassa voi oikein selittyä? Ei mielestäni oikein muutoin kuin sillä, että lavastajat olivat sen sinne rakentaneet toista kuvaa varten.

Erikoiset kengänjäljet: Astronauteilla oli kuukävelyitä varten suunniteltu oma erikoisvalmisteltu jalkineensa, joka oli osa astronauttien avaruusasua. Jalkine oli suunniteltu siten, että sillä olisi mahdollisimman helppoa kävellä kivikkoisella maaperällä. Jalkine tuli myös osaltaan lisäämään astronauttien painoa Kuun pinnalla. Jalkineen pohjan kuvio aiheutti lisäksi helposti tunnistettavan kuvion Kuun pinnalle. Näin oli myös Apollo 15-lennolla. Ohessa on esitetty kuva alkuperäisen kuujalkineen pohjasta.

Erikoinen sivujuonne näihin jalkineisiin liittyen liittyy Apollo 11 -lentoon. Astronautti Neil Armstrongin avaruuspuvun näytteille laittamisen jälkeen jotkut huomasivat, että jalkineiden pohja poikkesi siitä jalkineen kuviosta, joka oli painautunut aiemmin Kuun pinnalle. Kun asiaa tiedusteltiin NASAlta jälkikäteen, he vastasivat, että Neil Armstrong oli jättänyt omat kuukenkänsä Kuuhun sieltä poislähdettäessä.  Kuumoduuli kun oli lastattu täyteen kuukiviä, jolloin painon ja tilan säästämiseksi Armstrong päätti jättää varsinaiset kuujalkineensa Kuun pinnalle. Tämän johdosta näytteillä avaruusasun osana oli toisenlaiset jalkineet.


NASAn tarjoama selitys kenkien vaihtumisesta kuulostaa ensikuulemalta sinänsä ihan uskottavalta. Se seikka mikä siinä vaatisi vielä tarkentamista on tietysti se, että miten kyseiset kuukengät oli sinne jätetty? Sisätiloihin suunnitelluilla jalkineilla Armstrong olisi tuskin palannut tepastelemaan takaisin Kuun pinnalle ja jättänyt kuukenkiään sinne. Tuskin hän on myöskään jättänyt kuukenkiään ensin Kuun pinnalle ja sukkasiltaan sitten noussut kuumoduuliin, sillä siitä hän olisi todennäköisesti  menehtynyt siihen. Nähdäkseni ainoa vaihtoehto olisi tällöin ollut, että toinen astronauteista, eli Buzz Aldin on vienyt ne takaisin Kuun pinnalle sen jälkeen, kun Armstrong oli ensin riisunut ne kuumoduulissa. Näinhän sen on täytynyt tapahtua?

Tutkittaessa tuota Armstrongin kenkäasiaa vielä lisää, vastaan tulee varsin erikoinen seikka liittyen painon säästämiseen kuumoduulissa. Nimittäin kivinäytteitä Apollo 11 -avaruuslennolla kerättiin  NASAn mukaan 22 kiloa. Tämän johdosta Armstrong joutui siis jättämään kuukenkänsä Kuun pinnalle. Miten on sitten selitettävissä se, jokaisella myöhemmällä Kuuhun laskeutuneella Apollo -avaruuslennolla kuunäytteitä otettiin matkaan mukaan aina edellistä enemmän? Huippuna oli Apollo 17, jolloin kuukivien paino oli NASAn mukaan peräti 111 kiloa. Miksi tällöin ei jouduttu jättämään astronauttien kenkiä Kuuhun?

Buzz Aldinin kengänjäljet kuvattuna Kuun pinnalla 21.7.1969. 

Sitten itse asiaan, ja Apollo 15 -lentoon. Katsokaamme NASAn julkaisemaa valokuvaa AS15-86-11670 (alla). Kuvassa on pystyssä mittakeppi väriasteikolla, sekä sen läheisyydessä näkyvissä joitakin kuukengästä tulleita jälkiä.Suurennetaanpa samaista kuvaa hieman. Huomio kiinnittyy erityisesti yhteen jalanjälkeen. Miksi ympyrän sisällä oleva jälki poikkeaa muista jäljistä noinkin selvästi? Kaikilla astronauteilla kun oli Kuun pinnalla käytössään vain yhdenlaiset kuujalkineet, joilla oli kaikilla samanlainen pohjakuvio. Onko kyseessä jokin optinen harha Kuun pinnalla? Vai onko asia niin, että lavastaja asteli "Kuun" pinnalla tuolloin jollain varajalkineilla?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.