keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

The origin of The Apollo moon rocks (part 2)


Apollo 11 -astronautit Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin, sekä Michael Collings tekivät yhteensä 45 päivää kestäneen "hyväntahdon-kiertueen" (the Giantstep-Apollo Presidential Goodwill Tour) tuoreeltaan ensimmäisen miehitetyn Kuuhun laskeutumisen jälkeen syys-lokakuussa1969. Kyseisen kiertueen aikana he vierailivat juhlittuina sankareina 24:ssä maassa ja 27 kaupungissa ympäri maailmaa. Vierailut ulottuivat Amerikan mantereen, Australian ja Aasian lisäksi esimerkiksi myös Japaniin sekä lukuisiin Euroopan maihin, kuten Länsi-Saksaan ja Hollantiin.


Apollo 11 -astronautit  juhlittuina sankareina Mexico Cityssä 23.9.1969.


Hyväntahdon -kiertueen aikana lokakuussa 1969 Alankomaiden entiselle
pääministerille lahjoitettu kuukivi.



Eräs Apollo 11 -astronattien mukana toimittama kuukivi lahjoitettiin Hollannin vierailun yhteydessä Willem Dreesille, joka oli Hollannin entinen pääministeri. Astronautit kertoivat hänelle, että kyseessä on aito kuukivi. Dreesin kuoleman jälkeen 1988  NASAlta saatu lahjoitus luovutettiin valtionmuseolle. Erilaisia epäilyksiä kiven aitoudesta heräsivät erään näyttelyn yhteydessä vuonna 2006, jonka johdosta se lähetettiin testattavaksi Armsterdamin yliopistoon. Testien mukaan kyseessä oli kivettynyttä puuta, ei siis lainkaan kivi, joten se ollut ainakaan Kuusta peräisin. Kuussa kun ei kasva puita. Edellisen pohjalta vaikuttaisikin vahvasti siltä, että kyseessä oli väärennös, jonka Neil Armstrong oli kiikuttanut mukanaan Alankomaihin vuonna 1969. NASA ei ole heiltä kysyttäessä kyennyt antamaan mitään selitystä asialle. Kyseessä oli siis varsin eriskumallinen käänne tässä Apollo-vyyhdyssä, monien muiden seikkojen lisäksi. Onkohan kukaan tutkinut muita samaisella kiertueella lahjoitettuja näytteitä, ovatko ne todella kuukiviä, vai ainoastaan "kuukiviä"?


Eräs mielenkiintoinen tiedonjyvänen on poimittavissa lisäksi vuodelta 2004, jolloin New Mexico Universityn tutkija Barbara Cohen vei Etelämantereelta ottamansa kivinäytteen Houstoniin tutkittavaksi. Tutkimusten mukaan kyseessä on samankaltainen kivi, kuin mitkä Kuusta otetut kivenäytteet ovat. Eli käytännössä kyseessä oli kuukivi. Miten Etelämantereelle on voinut tulla samoja kiviä kuin Kuussa on? NASAn esittämän selityksen mukaan Kuuhun on iskeytynyt aikoinaan jokin suuri meteoriitti, joka on irrottanut Kuun pinnalta kiviainesta valtavalla voimalla, joka on sittemmin sinkoutunut avaruuteen ja edelleen maapallolle, tässä tapauksessa Etelämantereelle. Olisivatko kuukiven kappaleet pysyneet ehjinä Maan ilmakehän läpi tapahtuvan pudotuksen aikana? Teoriassa näin olisi kenties voinut kuitenkin tapahtua. Melkoinen sattuma, että joku tutkija löytää Etelämantereelta juuri näitä Kuusta sinkoutuneita kiviä? Onko se todennäköisempää ja uskottavampaa kuin se, että Kuusta otetut, mittaamattoman arvokkaat kuukivinäytteet ovatkin todellisuudessa peräisin Etelänavalta? Ei välttämättä, mutta kyseessä on varsin erikoinen sattumus, joka tapauksessa!


Maaperän näytteenottoa Kuun pinnalta, sekä varjojen suunnan osoittavat
nuolet. Useiden varjojen suuntien johdosta myös valon lähteitä on
 useampi. Kuussa oli kuitenkin vain yksi valonlähde, eli Aurinko.
Toisin sanoen, NASA on joko lisännyt eri varjojen suuntia tähän
Kuussa otettuun kuvaan jälkikäteen, tai kuva ei ole Kuussa otettu,
vaan tilanne on lavastettu Maassa useamman valonlähteen avulla.

Kuukiviin liittyvät kysymykset ja mahdolliset epäselvyydet ovat luonnollisesti vain pieni sivujuonne Apollo -avaruuslentoihin liittyen, mutta ne tuottavat omalta osaltaan lisää vastausta jääneitä kysymyksiä tähän monitahoiseen Apollo-vyyhtiin. Oliko kyse vain erikoisista sattumista, vai jostain muusta? Joku voisikin näin jälkikäteen kysyä, että mitä kiviä NASAn laboratoriossa oikein tutkittiin runsas neljäkymmentä vuotta sitten? Olivatko kivet peräisin Apollon komentomoduuleista, jotka putosivat Tyyneen Valtamereen, ja jos olivat, niin olivatko siellä olevat kivet peräisin Kuusta, vai olisivatko ne voineet olla jostain muualta? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.