maanantai 5. maaliskuuta 2012

Apollo 11 photo anomalies








NASAn julkaisemat Apollo-kuvat edustavat ihmiskunnan suurinta saavusta, ihmisen vierailua Kuun pinnalla. Astronauttien ottamat kuvat Kuun pinnalta ovat pääosin hyvinkin tarkkoja, ja ne vaikuttavat kaikki muutoinkin kaikin puolin onnistuneilta.  Kyseiset kuvat toimivat samalla tärkeänä todisteena astronauttien kuuvierailusta ja siitä, millaista Kuun pinnalla heidän silmin oli. Vaikuttavuudestaan huolimatta useat kuvat ovat aiheuttaneet jälkikäteen ihmetystä, sillä monista yksityiskohdista on niitä tarkemmin tutkittaessa löydettävissä hämmentäviä ristiriitaisuuksia.

Katsokaamme muutamia esimerkkejä NASAn julkaisemista Apollo-kuvista, tällä kertaa ensimmäiseltä vierailulta Kuussa 21. heinäkuuta 1969. NASAn mukaan EVAn (EVA = extra-vehicular activity, aluksen ulkopuolinen toiminta) kokonaispituus oli tuolloin noin kaksi ja puoli tuntia. Sinä aikana aikana suoritettiin etukäteen tarkoin erilaisissa NASAn kuu-simultaatioissa harjoiteltuja toimenpiteitä. Nämä toimenpiteet sisälsivät erilaisia mittaustoitoimia, runsaasti valokuvausta, sekä näytteiden eli pääosin kuukivien keruuta.


Aldrinin muuttuvat varusteet:
Astronautti Neil Armstrongin kerrotaan ottaneen alla olevat kuvat Buzz Aldrinista, astronautista, joka oli toisena ihmisenä astunut Kuun kamaralle. Kuvissa huomio kiinnittyy muutoksiin Aldrinin asusteessa. Nimittäin eri kuvissa Aldrinilla on välillä eriväriset hanskat käsissään ja jalkineet jaloissaan, välillä selkärepussa on antenni ylhäällä ja välillä taas ei. Näin maallikosta voisi kuvitella, että olisi ollut suorastaan hengenvaarallista alkaa ruveta vaihtamaan käsineitä ja jalkineita kesken kuukävelyn. Ja aika erikoista on myös se, että antenni ei pysy ylhäällä, vaan senkin asento muuttuu välillä. 




Aldrinin muuttuva pituus: Seuraava erikoinen esimerkki liittyy Buzz Aldrinin pituuteen, joka vaikuttaisi vaihtelevan kuvasta toiseen, ja tämä vaihteluväli on räikeimmillään nähdäkseni  lähes 20 cm. Alla olevassa kuvavertailussa tämä kokoero käy ilmi ehkä kaikkein selkeimmin. Kyseessä ovat Armstrongin peräjälkeen ottamat kuvat Aldrinista. Totta, kuvissa Aldrin ei seiso aivan samassa paikassa, mutta silti samaisen astronautin kokoeron ei pitäisi olla noin silmiinpistävä kuvasta toiseen. Vasemmanpuoleisessa kuvassa astronautti on lisäksi osittain kyykyssä ja kumarassa, silti hän vaikuttaa olevan noin puolta päätä pidempi kuin muutaman sekunnin kuluttua otetussa oikeanpuoleisessa kuvassa.

Mikä voi olla selitys tälle ilmiölle? Onko kyseessä jonkinlainen optinen harha? Näin maallikosta vaikuttaisi kuvan perusteella nimittäin siltä, että kyseessä ei voi olla sama henkilö kuvissa.





NASA on kerta toisensa jälkeen jyrkästi kieltänyt, että se olisi käsitellyt Apollo-lentojen aikana otettuja kuvia kuvamanipulaatiolla millään lailla. NASA on myös jyrkästi kieltänyt, etteivät mitkään astronauttien ottamat kuvat Kuun pinnalta olisi aitoja, eli ne olisivat studiossa lavastettuja. Kyseessähän olisi tuolloin ihmiskunnan kaikkien aikojen suurin huijaus, jos se olisi totta?

Lippu ja sen puuttuva varjo: Otettakoon esille pari kuvaa, joissa Aldrinin kerrotaan  poseeraavan Yhdysvaltain lipun vieressä. Erikoista näissä peräjälkeen otetuissa kuvissa on, että Yhdysvaltain lipusta ei tule varjoa ollenkaan, joten kysymys kuuluukin, että miten tämä on mahdollista? Tai oikeastaan  jonkinlainen varjo lipusta kyllä tulee, mutta vastakkaiseen suuntaan mikä kuumoduulista ja astronautista. NASAn mukaan Kuun pinnalla ei ollut Apollo-lennoilla mukana mitään erillisiä valaistuslähteitä, joka olisi voinut selittää erisuuntaiset varjot.

Kyseessä ei ole suinkaan ainoa esimerkki, sillä erilaisia epäloogisuuksia kuvien varjoissa on havaittavissa vähintään kymmenissä Apollo-lentojen aikana otetuissa kuukuvissa. Toisin sanoen ainoa mikä kuvissa tulisi valaista on Aurinko, joka paistaa vain yhdestä suunnasta kerrallaan. Näin maallikon silmin näyttäisikin siltä kuin esimerkiksi oheisia lippu-kuvia olisi editoitu, mutta editoijalle olisi sattunut jokin lipsahtus ja hän olisi unohtanut laittaa varjon oikeaan suuntaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.