keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Apollo & more anomalies (part 1)

Kysymykset Saturn V -kantorakettiin liittyen: 
Apollo 11:n kantoraketti Saturn V kuvattu
lähtöalustallaan Kennedyn avaruuskeskuksessa,
Floridassa 1.heinäkuuta1969.
Muutama vuosi sitten on pompsahtanut julkisuuteen venäläinen tutkimus Saturn V -kantorakettin tehoista. Arvostetun tiedemiehen Stanislav Pokrovskyn johdolla suoritetussa, myös internetissä nykyään englanninkielisenä versiona nähtävissä olevassa tutkimuksessa päädyttiin sellaiseen lopputulokseen, että Apollo -avaruuslennoilla käytetty Saturn V -kantoraketti oli tehoiltaan selkeästi alimitoitettu. Yksinkertaistettuna siinä ei siis olisi ollut riittävästi työntövoimaa valtavan painolastin viemiseen Kuuhun saakka, eikä siihen olisi edes mahtunut riittävästi polttoainetta kokonaista kuumatkaa varten. Raportin mukaan teho olisi ollut vain runsaat puolet siitä mitä olisi matkaa verten vaadittu. Tehoja kun olisi vaadittu vähintään 46 tonnin kuorman lähettämiselle, mutta Saturn V -kantoraketti kykeni vain 28 tonnin kuormaan nostamiseen Maan kiertoradalle. Voisiko tämä olla totta? Itse epäilen, että on. Vai onko sittenkin kyseessä vain Apollon mustamaalaamistemppu venäläiseltä kateelliselta tiedemieheltä, joka on päätynyt laskelmissaan tahallisesti tai tahattomasti vääriin lopputuloksiin?

Kuten yleensäkin internetissä näihin Apollo -lentoihin liittyen, kuumatkan puolustajat ja skeptikot ovat asiassa tiukasti napit vastakkain. Molemmat osapuolet ovat yrittäneet analysoida raporttia jälkikäteen, ja myös sen yksityiskohdista saivarrellaan puolin ja toisin. Näiden keskusteluiden yhteydessä on kuitenkin asetettu kyseenalaiseksi NASAn ilmoittamat arvot Saturn V -kantoraketin työntövoimasta ja tehoista, sillä sellaisiin ei olla päästy vielä tänä päivänäkään. Entä miten on mahdollista, että kantoraketin rakentamistyötä 1967 tarkastaneen Thomas Baronin raportissa mainitut noin 20.000 muuta vikaa ja epäkohtaa oli saatu korjattua kuntoon kahdessa vuodessa? Mikä on totuus?



69-HC-718: lähtölaskennan harjoituksessa siirrettiin
kuvassa ollutta 122,5 metriä
korkeaa, liikuteltavaa
huoltotelinettä 11.heinäkuuta 1969.

Apollo 11 -avaruusalus kuvattuna ilmavoimien EC-135
-lentokoneesta noin 2,5 minuuttia lähtölaukaisunsa

jälkeen 16.heinäkuuta 1969.

Apollo -avaruuslentoihin liittyvässä
yksinkertaistetussa toimintakaaviossa
kuvataan kuumatkan eri vaiheet.
Kuten tunnettua, Saturn -kantoraketin toimintaperiaate perustui kolmeen erilliseen rakettivaiheeseen, joiden avulla oli tarkoitus päästä pois Maan kiertoradalta ja päätyä onnistuneesti Kuun kiertoradalle. Eräs kysymykseni liittyykin nimenomaan näihin eri rakettivaiheisiin. Onko näiden eri vaiheiden toteutumisesta olemassa jotain todisteita, kuten valokuvia, tai videokuvaa, eritoten maapallon kiertoradan ulkopuolelta? En itse ainakaan ole nähnyt. Jos kuitenkin on, niin olisiko syytä tarkastella materiaalin aitoutta hieman tarkemmin (ettei kyseessä ole tyypillinnen NASAn kuvamanipulaatio)? Vai onko niin, että mitään toista tai kolmatta vaihetta ei ollut olemassakaan, ja toisen (ja kolmannen) vaiheen raketti vain tiputettiin takaisin maapallolle Maan kiertoradalta? Erinäisten väitteiden mukaan ne olisivat osuneet Intian valtamereen, josta venäläisten väitettiin nostaneen ainakin jonkin niistä rakettiosista varmempaan talteen?

Tähän liittyen, kantoraketin vajaatehoisuuden lisäksi perusteena kakkos- ja kolmosrakettivaiheiden käytön epäilyille pompsahtaa jälleen esille myös Van Allenin säteilyvyöhyke. Nimittäin NASAn omankin tiedonannon mukaan, kyseisen avaruussäteilyn johdosta Van Allenin vyöhykkeen yläpuolelle - eli käytännössä yli 400 mailin yläpuolelle maapallolta - ei ihmisen ole edelleenkään mahdollista matkustaa! Tähän liittyen pidetään yleisenä tietona, että mikään eläinkään ei ole selvinnyt hengissä tälle säteilyvyöhykkeelle tehdystä testistä. Silti, NASAn mukaan siitä olisi selvitynyt parisen tusinaa astronauttia, ja ilman mitään säteilystä aiheutuneita sairauksia. Voiko tämä tosiaan pitää paikkaansa? Tämä kuulostaa mielestäni kieltämättä vähintään hyvin erikoiselle, sillä luulisi, että mikäli säteilyvyöhyke ei olisi ihmiselle vaarallinen, että monet muutkin valtiot olisivat tähän päivään mennessä tehneet lukuisia miehitettyjä avaruuslentoja maan kiertoradan ja sätelyvyöhykkeen ulkopuolelle, kuten esimerkiksi Kuun pinnalle?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.