maanantai 12. maaliskuuta 2012

Apollo 11 crew on the way to the moon


Yleistietämykseemme kuuluu, että Apollo 11 oli ensimmäinen miehitetty avaruuslento, joka laskeutui Kuun kamaralle. Lento oli samalla Apollo-ohjelman viides miehitetty avaruuslento ja sen kolmas lento kuun kiertoradalle.

Presidentti Kennedy asetti tavoitteeksi vuonna 1961, että Yhdysvallat veisi ensimmäisenä valtiona ihmiset Kuun pinnalle ja tuoda heidät takaisin ennen vuosikymmenen päättymistä, aloittaa kuututkimukset, ja siten voittaa Neuvostoliitto avaruuskilvassa.
 


Apollo 11 miehistö tervehti paikalla ollutta mediaa matkalla
ajoneuvoon, joka kuljetti heidät avaruuslennon laukaisualustalle.

NASA (lyhenne sanoista National Aeronautics and Space Administration), Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto, joka vastaa Yhdysvaltain avaruusohjelmasta, tuli saamaan käytännössä rajoittamattomat taloudelliset resurssit tämän tavoitteen saavuttamiseksi. NASAn Mercury –ohjelma (1959-63) pohjusti vuonna 1961 alkanutta Apollo-ohjelmaa, jota tuki osaltaan myös erillinen Gemini –ohjelma (1962-66), joiden avulla pyrittiin kehittämään ja testaamaan miehitetyillä lennoilla käytettävää avaruustekniikkaa. NASA kertoi, että vuosia kestäneet, valtavasti resurssia kuluttaneet valmistelut Kuun valloittamista varten oli saatu onnistuneesti valmiiksi vuonna 1969, juuri sopivasti ennen vuosikymmenen päättymistä.

Apollo 11-avaruuslento laukaistiin NASAn avaruuskeskuksesta Floridasta, John F. Kennedy Space Centeristä (KSC) 16. heinäkuuta 1969 Saturnus V-kantoraketin voimalla. Mukana oli lennon komentaja Neil Armstrong, komentomoduuli Columbian ohjaaja Michael Collins ja kuumoduuli Eaglen ohjaaja Edwin "Buzz" Aldrin. Tavoitteena oli laskeutua Kuuhun 20. heinäkuuta, jonka jälkeen suorittaa ensimmäinen kuukävely. NASAn avoimuusperiaatteen mukaan kaikki tämä näytettäisiin suorana television välityksellä koko maailmalle. Tai niin ainakin NASA antoi ymmärtää.

Wikipedia kertoo: ”Saturnus V-kantoraketin kaksi ensimmäistä vaihetta (S-IC ja S-II) putosivat tehtävänsä täytettyään mereen. Kolmas rakettivaihe S-IVB paloi hetken aikaa ja nosti astronautit aluksineen Maan kiertoradalle. Nyt kolmas rakettivaihe, kuualus ja komento/huoltoalus kiersivät Maata. Kuualus oli suojassa komento/huoltoaluksen ja kolmannen rakettivaiheen välisessä kartiossa. Sitten kolmas rakettivaihe kiihdytti aluksen kohti Kuuta.”


Maailmalle näytettiin suorana lähetyksenä tilanne kuualuksesta sen matkatessa kohti Kuuta. Astronautti Neil Armstrong kertoi suorassa TV-lähetyksessä, että alus oli 130.000 mailin päässä Maasta, noin puolessavälissä kuumatkaa siis. Samanaikaisesti näytettiin TV-kameran ottamaa kuvaa kuualuksen ikkunasta, jossa pienenä näkyvä maapallo oli pimeän avaruuden ympäröimänä. Armstrong kertoi, että maapallo näkyi heillä vain yhdestä ikkunasta, ja ikkunan edessä ollut, Maata kohti suunnattu TV-kamera peitti käytännössä koko ikkunan näkyvyyden. Tämän oli tarkoitus osaltaan vahvistaa sitä asiaa, että he todella olivat pimeässä avaruudessa, ja tosiaan parhaillaan matkalla Kuuhun. 


Todellisuudessa tämä, kuten pari muutakin lähetystä matkalla Kuuhun eivät olleet suoria, vaan jälkilähetyksiä, jossa NASA oli myös editoinut kuualuksessa kuvattua filmimateriaalia. Vuonna 2001 julkaistussa dokumentissa "A Funny Thing Happened On The Way To The Moon" sisältää filmimateriaalia keloista, joita dokumentin tekijät olivat saaneet NASAlta käyttöönsä ohjelman tekoa varten. Esitetyn väitteen mukaan eräs näistä filminpätkistä sisälsi editoimattoman, 46 minuutin pituisen raakamateriaalin kuualuksesta, samaiseen tilanteeseen liittyen, jonka kerrottiin aikoinaan olevan suora. Tämä osuus oli luokiteltu salaiseksi, mutta se oli lähetetty NASAn toimesta dokumentin tekijöille joka tapauksessa. Joko vahingossa, tai sitten joidenkin toimesta tarkoituksella totuuden paljastumisen toivossa.

Filmissä kerrotaan ja esitetään miten astronautit olivat lavastaneet edellä mainitut TV-kuvat maapallosta. Videossa esitetyn väitteen mukaan ensin he olivat pimentäneet kaikki ikkunat antaakseen mielikuvan siitä, että he olivat tosiaan pimeässä avaruudessa. He olivat sen jälkeen asentaneet TV-kameran aluksen vastakkaiselle seinälle ja kamera kuvasi kohti vastakkaista pyöreää ikkunaa, jossa näkyi keskusosa maapallosta pilvien peittämänä. Kuualuksen sisäosien ollessa täysin pimeänä pyrittiin luomaan illuusio siitä, että kuvassa näkyi maapallo mustan avaruuden ympäröimänä, kun todellisuudessa maapallosta näkyvän osan ympärillä oli pimeä kuualuksen ohjaamo. Ensimmäinen kokeilu ei onnistunut kovin hyvin, ja maapallo näytti TV-kuvassa jokseenkin epämuodostuneelta.

YouTubessakin esillä olevalla videolla kerrotaan, että seuraavilla yrityksillä a
stronautit rajasivat ikkunan reunoja jollain mustalla peitteellä pyrkien antamaan illuusion varjosta maapallon pimeällä puolella. Tällä tavalla saatiinkin kehitettyä sangen uskottava lopputulos, ja osa siitä editoitiin myös mukaan ”suoraan” TV-lähetykseen. Ilmeisesti vahingossa päälle jääneessä alkuperäisessä TV-nauhoitteessa näkyy lisäksi, että simulaation lopussa kuualuksen muiden ikkunoiden edessä olevat suojapeitteet poistetaan, jonka yhteydessä alukseen tulvii kirkasta valoa ulkoa. Kyseessä ei siis ole avaruusaluksen omat valot, vaan ulkona oleva kirkkaus. Tämä kirkkaus johtui puolestaan siitä, että he olivat edelleen Maan kiertoradalla muutaman sadan kilometrin korkeudessa, eivätkä 130.000 mailin päästä Maasta, kuten Armstrong jostain syystä TV-yleisölle vaikutti kertovan.





Tämä video ei luonnollisesti todista sitä, etteikö Apollo 11 –avaruuslennon aikana olisi käyty Kuun pinnalla. Todisteen tai ainakin jonkinlaisen epäilyn se antaa kuitenkin sille, että kuvaustilanteessa astronautit eivät olleet suinkaan puolessa välissä Kuuta, vaan todellisuudessa he olivat edelleen Maan kiertoradalla. Esitettyjen vastaväitteiden mukaan kyseessä olisi pelkästään jonkinlainen harjoitus varsinaista TV-lähetystä varten, ja videon sisältöä olisi myös tulkittu väärin. Olisiko näin? Mutta mikäli videon väitteet olisivat totta, miksi astronautit (NASAn määräyksestä) halusivat juksata ihmisiä TV-lähetystä varten?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.