torstai 23. helmikuuta 2012

Theories of origin of the Moon (part 4)

Kuun varsinaiseen rakennustapaan liittyen on esitetty viime aikoina lähinnä kahta eri vaihtoehtoa, jotka molemmat ovat teoriassa toteutettavissa, tosin ei ihmisten hallitseman nykytekniikan avulla. Ensimmäinen liittyy mustan aukon teoriaan, jossa maapallolla ollut kiinteä aine on keinotekoisten mustien aukkojen kautta saatettu magmana uuteen paikkaan lähiavaruuteen hallittuun pallomuodostelmaan, jossa se olisi jäähtyessään muodostanut Kuun kuorikerroksen. Pinnalle olisi jäänyt samalla merkkejä kovettuneesta magmasta, vastaavalla koostumuksella ja suurin piirtein samalla iällä, kuin on maapallolla.

Vanhimpien Kuusta otettujen kivinäytteiden
iäksi arvioidaan noin 4,5 miljardia vuotta.
Toisen teorian mukaan Kuuhun asennettavaa maa-ainesta ei oltaisi ensin sulatettu, vaan anti-painovoimateknologian avulla se olisi siirretty maapallolta sellaisenaan rakennettavaan Kuuhun. Tätä teoriaa tukee se, että joidenkin tutkimusten mukaan Kuusta ja Tyynen valtameren pohjalta otettuja näytteitä olisi verrattu keskenään, joka olisi osoittanut sen, että ne olisivat pitkälti samaa kiviainesta. Tämä kuulostaa hämmentävältä, mutta toisaalta se selittäisi osaltaan sen mistä kohtaa maapalloa kiviaines olisi siirretty Kuuhun. Se selittäisi myös Tyynen valtameren valtavan koon. Se selittäisi lisäksi, miksi sen keskisyvyys on Atlantin valtamerta huomattavasti suurempi, ja se selittäisi osaltaan myös miksi maapallon syvin kohta sijaitsee Tyynellä valtamerellä. Tämän teoria edellyttää luonnollisesti sitä, että vertailun pohjana olevat kuunäytteet ovat aitoja eli todella Kuusta peräisin. Joka tapauksessa, kumpi tahansa siirtomenetelmä varmasti voisi selittää Kuun pinnalla olevan maapallon maa-aineksen. 




Olisiko näillä rakennustavoilla sitten tarvittu syvälle – tai vähemmän syvälle - Kuun pinta-kerroksen alle jonkinlaista ”tukirankaa”, joka olisi toiminut eräänlaisena muottina, tai olisiko sellaista haluttu rakentaa jostain muusta syystä, on myös aiheellinen kysymys. Mikäli Kuu olisi ontto, olisi nähdäkseni loogista, ja mielestäni vähintäänkin hyvin todennäköistä, että pallonmuotoisen satelliitin rakentaminen tulisi vaatimaan jonkinlaisen rungon tai muotin, jotta siitä olisi saatu halutun muotoinen, se kestäisi mahdolliset rajutkin iskut, ja rakenteena se olisi myös käytännössä ikuinen.


Joka tapauksessa, joidenkin arvioiden mukaan Kuun suojaava pintakerros olisi suuruusluokaltaan vähintään noin 5 kilometriä paksu. Sen alla olisi vielä jokin lisäsuoja, eli toinen, mahdollisesti huomattavasti paksumpi maakerros, taikka jopa itse runko-osa. Ja mitä tämän alimmaisen runko-osan tai muotin sisällä oikein mahtaisi olla, vai olisiko se pelkästään tyhjiö?
Kuun ikä riippuu puolestaan pitkälti siitä, mitä rakennustapaa sen kokoamisessa on käytetty. Mikäli kyseessä on magmana siirretty kiviaines, Kuun tulisi olla periaatteessa yhtä vanha kuin maapallolla oleva kivettynyt magma on, eli noin 4,5 miljardin vuoden ikäinen. Kuusta otettuja näytteitä Maan vastaaviin näytteisiin verrattaessa päädytään nimittäin samaan alkuperään. Edellyttäen jälleen luonnollisesti, että vertailun pohjana olevat kuunäytteet ovat aitoja eli todella Kuusta peräisin. Muutoinhan sen ikä voi olla huomattavasti vanhempikin, jos Kuu on rakennettu jossain muualla galaksissa.

Mikäli kyseessä on anti-painovoimamenetelmällä siirrettyä maan pintakerrosta, eli ainesta ei olisi tarvinnut sulattaa magmaksi siirrettäessä sitä maapallolta Kuun pinnalle, voi Kuun ikä olla huomattavastikin nuorempi, jolloin sen iän määrittäminen pelkästään kivikoostumuksia vertailemalla on lähes mahdotonta. Loogista kuitenkin on, että Kuun olisi pitänyt olla nykyisellä kiertoradallaan viimeistään siinä vaiheessa, jolloin elämä maapallolla lähti nykytiedon mukaan räjähdysmäisesti kehittymään. Elämän nopea kehitys olisi alkanut tiedemiesten mukaan runsaat 500 miljoonaa vuotta sitten. Tiedemiesten mukaan myös huomattavasti aiemminkin maapallolla olisi esiintynyt alkeellista elämää, mutta se olisi ollut pääosin mikroskooppisen pientä. Oma arvioni edellä esittämieni olettamusten pohjalta on jälkimmäinen vaihtoehto, eli Kuu on selvästi maapalloa nuorempi. Tällöin Kuu olisi iältään korkeintaan noin 500 miljoonaa vuotta vanha, mahdollisesti huomattavasti nuorempikin.



___________________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.