| ||
AS17-134-20387: Gene Cernan ja juuri pystytetty lippu. Taustalle on ilmestynyt lisäksi maapallo. Joka on tosin neljä kertaa liian pieni. |
Entäs ne kuukuvat sitten? Kerrotaan, että NASAn eri lähteistä on laskettu vajaat 6000 kuvaa niiden kuuden miehitetyn Apollo -avaruuslennon aikana, jotka laskeutuivat Kuun pinnalle. Oliko astronauttien ylipäätään mahdollista ottaa niin montaa kuvaa siinä ajassa, mikä oli käytettävissä kuukävelyiden aikana? Väitetään lisäksi, että näitä kuvia löytyisi vielä tuhansia lisääkin, voiko tämä pitää paikkaansa? Jos pitää, niin kuvia on selvästikin aivan liikaa astronauttien otettavaksi. Olivatko kamerat ja niiden filmit toimintakuntoisia Kuussa? Olennaisin kysymys kuuluu kuitenkin, että miksi niin monessa kuvassa löytyy ilmiselviä virheitä ja ristiriitaisuuksia?
Kysymyksiä kuukävelyiden kuvien osalta riittää, ja niiden analysointi on lähes loputon suo. Toistettakoon jälleen kuitenkin muutama päällimmäinen kysymys. Miksi esimerkiksi vuoret muuttavat itsekseen kokoaan ja sijaintiaan? Miksi samoja vuoria näkyy Kuussa eri avaruuslennoilla kuukävelyiden aikana? Miksi kraatereita ja muita yksityiskohtia ilmestyy ja katoaa itsekseen, kun samaa paikkaa valokuvataan? Miksi kuumoduuli vaihtaa itsekseen paikkaa kuvasta toiseen? Miksi varjot menevät miten sattuu? Miksi Kuun pinnalla näkyy kuuauton renkaanjälkiä kun kuuautoa ei ole vielä irroitettu kuumoduulista? Miksi renkaanjälkiä ei näy kuuauton ympärillä Kuussa? Miksi kuumoduulin laskeutumisesta ei näy mitään merkkejä aluksen alla? Miksi kuumoduuli näyttää pahviselta lavasteelta? Miksi Kuussa tasamaan ja vuorien kohdalla on usein selkeä raja, ja miksi vuorien väri poikkeaa usein selkeästi tasamaasta? Miksi vuoret eivät ole rosoisia, vaan näyttävät kuvissa ennemminkin hiekkakasoilta? Miksi Hasselblad-kameran ruudussa olevat ristit vaihtavat paikkaansa kuvissa, jotka on otettu samasta kohteesta ja samasta kohtaa? Miksi maapallo on väärässä paikassa taivaalla ja miksi se on niin minimaalisen pieni, tai miksi sitä ei näy lainkaan toisessa kuvassa? Miksi Aurinko on liian suuri ja se näyttää studiovalolta?
Suuri osa kuukävelyiden kuvista onkin sen verran tökerösti lavastettuja editoituja, että kuvia analysoineet tahot ovat erottaneet ne väärennöksiksi helposti. Itse olen myös 100% varma, että ainakin osa kuukivista on väärennettyjä. Ja voiko olla niin, että vain osa kuvista on väärennöksiä, että osa olisi aitoja, sillä miksi NASA olisi laittanut väärennettyjä kuvia aitojen sekaan? Eikö olisi loogisempaa ajatella, että kaikki kuvat ovat joko aitoja tai väärennettyjä? Ja kun osa on selkeästi väärennettyjä, niin eivätkö muutkin vastaavat kuvat ole väärennettyjä?
Apollo 15 -avaruuslentoon liittyvä 3D-mallinnus ja astronautin ottama kuva; kumpi on kumpi? Vai ovatko molemmat vain 3D-mallinnuksia? |
Arizonan autiomaassa kuvatun tasangon taakse oli liitetty filmin editointivaiheessa näitä Kuun 3D-pintaotoksia. Vaikutti kuitenkin siltä, että ensimmäisten miehitettyjen kuulentojen aikana laskeutumispaikoissa ja sitä kautta still-kuvissa oli vältetty taustan vuorimaisemia, mahdollisesti siksi, että niitä olisi ollut hankalaa editoida kuviin 60-luvun analogisella tekniikalla. Samasta syystä vältettiin tähtiä, sillä ne olisi ollut lähes mahdotonta kopioida kuviin uskottavasti, joten ne päätettiin jättää kokonaan pois. Joka tapauksessa, ilmeistä on, että suurin osa kuvista 60- ja 70-luvulla kehitettiin ja editoitiin Houstonin avaruuskeskuksessa, kuvalaboratorion rakennuksessa 8.
Mahdollisten Langley Research Centerissä otettujen yksittäisten studiokuvien lisäksi on viitteitä siitä, että suuri osa Apollon alkuperäisistä still-kuvista otettiin autiomaasta, pääosin Arizonan Verde Valleyn simulaatiokentältä Flagstaffin läheisyydestä, johon oli rahdattu 60-luvulla tuhansia rekkakuormia hienoa kiviainesta. Alueelle oli lisäksi räjäytetty satoja kraatereita Kuun kiertoradalta otettujen stereokuvausten mukaisesti. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa simulaatiokenttä, sillä myös muita autiomaakohteita oli hyödynnetty kuvien tuottamisen osalta. Oleellista kuu-simulaatiokenttien rakentamisessa oli, että sedimenttikiviä sekä tuulen ja raudan hapettumisen merkkejä ei saanut kuvissa näkyä.
Apollo 17 -avaruuslennon (lavastetun) laskeutumisalueen (Taurus-Littrow) keskellä sijaitseva (Arizonan autiomaalta mukaan edioitu) kivilohkare. |
Moon Flight Atlas -kirja (1969) esitteli parikymmentä otosta Apollo 11 -kuukävelystä, samoin kuin esim. Kuun pinnan kuvia aikaisemmista Apollo-lennoista. |
Apollo 14 -avaruuslennosta lähtien oli lisätty sitten simuloituja kolmiulotteisia vuoritaustoja kuviin mukaan, valitettavasti tuolloin 70-luvun alussa vielä hieman kömpelöllä tekniikalla. Niissä kun oli käytetty stereokarttakuvaa kukkuloista, joissa ei kuitenkaan näy juurikaan merkkejä terävistä pinnanmuodoista, vaan ne näyttävät ennemminkin valtavilta santakasoilta. Suoraan yläpuolelta, Kuun kiertoradalta kuvattuna nämä terävät pinnanmuodot erottuvat kyllä. Vasta viime vuosien aikana on editoitu selvästi uskottavamman näköisiä kuvia digitaalisella tekniikalla. Esimerkiksi Apollo 17 -avaruuslennon laskeutusmialueen taustalla olevan vuoren kuvien osalta on - tahattomasti tai tarkoituksella - 70-luvulla kuitenkin epäonnistuttu, se näkyy internteissä olevien sivustojen kuvavertailuissa kiistattomalla tavalla.
AS16-117-18845: Hups, kuka tiputti kolikon maahan? |
Väitetään, että NASAn tullessa 80-luvulla siihen tulokseen, että lavastettuja kuvia oli liian vähän miehitettyjen Apollo -avaruuslentojen kuukävelyistä, mahdollisesti vain muutamasta kymmenestä noin sataan kappaletta, niitä päätettiin teettää sitten reilusti lisää uskottavuuden sekä myöhemmin 90-luvun puolivälistä alkaen internetin tuoman julkisuuspaineen johdosta. Väitetään, että itse asiassa yli 90% nykyisin julkisuudessa olevista NASAn Apollo -valokuvista olisi tehty Apollo-lentojen päättymisen jälkeen, joitakin 70-luvun lopulla, mutta pääosin vasta vuonna 1986 tai sen jälkeen, ja enimmäkseen 1990- ja 2000-luvuilla. Voiko tämä pitää paikkaansa, vai onko kukaan nähnyt julkisuudessa tuhatmäärin miehitettyjen lentojen Apollo-kuvia sitä ennen?
AS17-164-20494: Väitetään, että kuvan vasemmassa alakulmassa mainittu Tuttle olisi ollut useimpien internetissä esillä olevien NASAn virallisten Apollo-kuvien takana. |
Mainittakoon näihin kuvamanipulaatioihin liittyen väite eräästä sen tekijästä, väite, joka saattaa olla hyvin varteenotettavakin. Nimittäin tiedetään, että NASA oli palkannut Center for Earth and Planetary Studies (CEPS) toimintojensa kautta Michael J. Tuttle -nimisen henkilön Apollo -kuviin liittyen. Virallisen tiedon mukaan Tuttle skannasi Apollo-ohjelman normaaleista paperiversioista NASAn pyynnöstä muutama sataa kuvaa internettiin, samoin kuin kokosi nk. panoraamakuvat laskeutumispaikkoihin liittyen. Epävirallisen tiedon mukaan Tuttle oli tehtaillut 90-luvulla edellisten lisäksi jopa tuhansia kappaleita kuukuvia sen ajan uusimmilla kuvankäsittelyohjelmilla, kuten Photoshopilla. Väitetään, että siinä yhteydessä photoshopatut kukkulat, erilaiset kohteet, kuten astronautit ja niiden varjot, samoin kuin kuuautot jne. oli editoitu eri lähteistä ja koottu samaan kuvaan. Kuvaan, jonka etualalla oli Maassa kuvattu simulaatiokenttä, joissakin tapauksessa mahdollisesti Hasselblad-kameralla. Kuvien taustat oli pyritty samassa yhteydessä täsmäyttämään Kuun vastaavan alueen topogragiakuviin. Ero etualan väritykseen ja taustan erilaiseen "väritykseen" johtuu pääosin siitä, että Apollo-kuvissa taustakuva on mustavalkoinen (3D-mallinnus, jota on sävytetty hue-tekniikalla) ja vain etuala on värikuvaa (simulaatiokentältä). Kuten on tullut mainittua, näissä lavastetuissa maisemissa on kuitenkin näin nykyaikana havaittu runsaasti erilaisia ristiriitaisuuksia, erityisesti toisiinsa nähden, joita ei kuvien väärentämisvaiheessa olla osattu ottaa huomioon.
Kuvavertailujen perusteella vaikuttaisi siltä, että ainakin joissakin "astronauttikuvissa" puvun sisällä ei ole oikea astronautti, vaan joku vaihtuva avustaja. Tämä selittäisi osaltaan myös sen, miksi jonkun astronautin pituus saattaa vaihdella kuvasta toiseen. Vaikuttaisi lisäksi siltä, että osassa kuvissa käytettiin myös pienoismalleja.
Jos ja kun kuvia on väärennetty, johtuuko se sitten siitä, että Kuussa ei ole käyty, vai onko kyseessä jokin toinen syy? Ainakin NASA haluaa kovasti esittää todisteita Kuussa käymisen puolesta. Nimittäin viime vuoden aikana NASA on internetissä ylpenä esittänyt Kuun kiertoradalta Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) -kuuluotaimesta otettuja uusia, aikaisempaa terävämpiä valokuvia Apollon laskeutumisalueista. Niissä on kuvattu Kuun pinta noin 50 kilometrin korkeudelta. Kuvavertailujen perusteella vaikuttaisi siltä, että ainakin joissakin "astronauttikuvissa" puvun sisällä ei ole oikea astronautti, vaan joku vaihtuva avustaja. Tämä selittäisi osaltaan myös sen, miksi jonkun astronautin pituus saattaa vaihdella kuvasta toiseen. Vaikuttaisi lisäksi siltä, että osassa kuvissa käytettiin myös pienoismalleja.
Kuvien suurennoksista on tunnistettavissa tai tulkittavissa Auringon heijastumien ja muiden merkkien perusteella esimerkiksi kuumoduulin laskeutumisosa, kuuauto, erilaista välineistöä, sekä muita jälkiä. Näissäkin LRO-kuvissa on tosin huomattavasti tulkinnanvaraa. Skeptikot ovatkin laittaneet näiden kuvien aitouden kyseenalaiseksi, ja esimerkiksi ihmetelleet miten jalanjäljistä tai kuuautosta muodostuneet polut voivat näkyä näissä kuvissa? Skeptikot ovat myös esittäneet, että kyseessä on ainoastaan NASAn uusimmasta kuvamanipulaatiosta, jolloin näihin LRO-kuviin on editoitu mukaan "todisteet" Kuussa käymisestä. Kuvat voivat vaikuttaa maallikon silmin kuitenkin varsin uskottavilta ja loogisilta. Oma mielipiteeni tosin on, että kuvassa näkyvät mustat juovat eivät näytä todelliselta. Kyseisiä kuvia analysoitaessa NASAn kuvien väärentämisen ja kuvaminipuloinnin pitkän historian tuntien niiden aitoudesta ei voi mitenkään mennä takuuseen. Todettakoon, että Japanin, Intian ja Kiinan satelliitit eivät toistaiseksi ole havainneet jälkiä Apollo -avaruuslennoista Kuun pinnalta. Jäämme siis vielä odottamaan lisävahvistusta NASAn kuville.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.